sábado, 11 de julio de 2015

Entrevista a Eugeni Regi


ENTREVISTA A EUGENI REGI

Hace unos años tuve el placer de conocer a Eugeni, fue en Málaga, cuando yo trabajaba en el Club Andaluz de Vela Adaptada (CAVA1), y él vino a hacer un stage con el equipo de Sailability Catalunya, que dirigía Diana Cuadras.
Conectamos en seguida, desde entonces no hemos perdido el contacto, y la vida nos ha acabado convirtiendo en compañeros de trabajo en Escola Vela Mataró.
Así pues, es un tremendo placer para mi, entrevistar a este personaje... buen navegante, luchador, y con un sentido del humor infinito. Mi buen amigo:

Eugeni Regi, natural de Calaf, 27 anys, navegant, regatista i tècnic instructor. També treballa com a informàtic.

Eugeni, perquè, com i quan vas començar a navegar?

A causa de la malaltia de Wilson amb afectació neurològica que se’m va manifestar quan tenia 10 anys, em vaig quedar enllitat i en cadira de rodes durant quasi 1 any. Després em vaig anar recuperant gràcies a la rehabilitació que vaig fer durant els anys següents. Llavors em van recomanar l’esport de la vela per seguir recuperant-me i millorar. Em va agradar bastant i des de llavors navego per divertir-me, per desconnectar de la feina d’informàtic i també com una manera de fer rehabilitació.

Des de quan et dediques a l'ensenyament de la Vela?

Doncs fa 4 anys o 5 que col·laboro ensenyant aquest esport i després gràcies al contracte que em van fer a l’Escola Vela Mataró he pogut continuar practicant i ensenyant a navegar diferents persones i col·lectius.

Vela lleugera, creuer... o ambdues?... per què?

Ambdues, perquè són diferents però tenen el mateix principi. En el creuer hi intervenen més les forces i cal ser més meticulós, ja que hi ha més aspectes pels quals preocupar-se: la sentina, el motor, les bateries, etc. I la vela lleugera és en principi més senzilla, però fins que no tens uns anys d’experiència no t’ho creus.

Quines dificultats et suposa la teva malaltia a l'hora de navegar? I per treballar com a instructor?

La dificultat més gran que tinc és que no em puc comunicar ràpidament o cridant mentre navego amb altres persones o alumnes. Això provoca que a vegades no m’entenguin i que jo hagi après a fer-me entendre amb gestos o amb textos ja escrits. Gràcies al patrocini de la Fundación Vodafone España, em van proporcionar un mòbil amb una aplicació, on hi tinc diferents ordres personalitzades i escrites per mi mateix. Aquest mòbil reprodueix en àudio les ordres que jo vull i els alumnes les poden escoltar.



Has tingut problemes a l'hora de buscar feina o treure titulacions?

Si en alguns casos per la discapacitat que pateixo no m’han deixat fer el cicle formatiu per a ser instructor de vela. En altres, com ara el PNB i el PER no he tingut cap problema per realitzar-los.

Creus que des de les institucions hi ha prou suport a l'esport de la vela?

No n’hi ha mai prou de suport, ja que hi ha molt altres esports que també demanen un suport igual o semblant. Per això no hi ha massa disciplines esportives que estiguin contents amb el suport que els hi donen les institucions. Tanmateix, en els projectes amb els quals jo he participat amb l’associació Sailability Catalunya, quasi sempre hem tingut el suport de les institucions i d’altres empreses.

Quins valors destacaries de la navegació a vela?

La llibertat que dóna , l’autonomia que permet resoldre els problemes que se’t presenten, esperit de superació, el treball en equip.

Com t'ajuda o que t'aporta personalment, el fet de navegar a vela?

Per mi és una manera de desconnectar del dia a dia, m’aporta llibertat i autonomia poder portar un veler sigui en grup o sol. I com ja he dit també és una manera de fer rehabilitació i d’estar en forma.

Navegar per gaudir o competició? Per què?

Tot i que sóc bastant competitiu m’agrada més navegar per gaudir, perquè no m’agrada haver de córrer per navegar ni per competir.

Quina regata recordes amb més il·lusió?
La Mare Nostrum, perquè va ser la quina em vaig preparar més, la més llarga que he fet i en la que més he patit físicament.



Moltes gràcies crack, ens veiem a l´aigua.... Bona proa




Ferra Martínez para Sailing Roots